Workshops op scholen

Fris Projecten ontwikkeld en organiseert beeldende kunstworkshops in Rotterdam. Deze workshops bestaan vaak uit een serie van zes of acht lessen. Dit doen we met name voor basisscholieren, ouders van deze scholieren, BSO’s en buurtcentra. We passen de workshop aan de doelgroep aan. Hoe hoger het creatieve niveau van de deelnemers hoe uitdagender we de lessen maken.

Bij de workshops van Fris Projecten ligt de focus op het ontwikkelen van het artistieke talent. De fantasie wordt geprikkeld en de creatieve expressie wordt ontwikkeld. Daarnaast is er ook veel aandacht voor taalontwikkeling en het ontwikkelen van het ruimtelijke inzicht.

Taalontwikkeling en ruimtelijk inzicht
Tijdens de workshops creëert Fris Projecten een rijke taalomgeving. Er worden veel verschillende woorden gebruikt en er wordt veel gepraat en gediscussieerd over verschillende onderwerpen. Fris Projecten integreert ook regelmatig letters, woorden en teksten in de kunstwerken. In de workshop Shape betrekken wij bijvoorbeeld ook getallen, vormen, verhoudingen, maten en ruimtelijk inzicht, zodat de kinderen op speelse wijze rekenvaardigheden ontwikkelen.

Workshop op maat
Fris Projecten speelt in op de vraag van de basisschool, BSO of het buurtcentrum. Hieronder staan een kleine selectie workshops beschreven die wij eerder hebben gegeven. Wij ontwikkelen waar gewenst workshops die aansluiten bij uw visie of aandachtspunten.

Schilderen als Picasso
Tijdens deze workshop, worden kinderen* geïnspireerd door moderne en hedendaagse kunstenaars. Fris Projecten laat ze op speelse wijze, kennis maken met het werk van hedendaagse kunstenaars. Er wordt op dezelfde manier geschilderd, getekend en geplakt als de kunstenaars deden bij het maken van hun kunstwerken. Kinderen ontdekken dat schilderkunst heel erg met de tijd mee gaat en zelfs hip kan zijn. * (alle workshops zijn ook toepasbaar op andere doelgroepen).

Monsters en prinsessen
In de workshop monsters en prinsessen staat de beleving en fantasie van het jonge kind centraal. Geïnspireerd door sprookjes uit verschillende culturen maken kinderen twee- en driedimensionale kunst. Bij elke les neemt Fris Projecten een koffer vol bijzondere materialen mee die passen bij het sprookje van die dag.  Zo gaan we bijvoorbeeld boetseren met klei, stempelen op papier en stof beplakken. Op een speelse manier leren jonge kinderen hoe je verschillende materialen kunt gebruiken voor het maken van kunstwerkjes.

 Maak je eigen prentenboek
Geïnspireerd door een verhaal of een gedicht maken kinderen een eigen prentenboek tijdens deze workshop. Kinderen maken mooie illustraties en collages met papier, pen, ecoline en verf. Aan het einde van de workshopreeks worden illustraties voor de kaft gemaakt en worden de boekjes gebundeld. Gezamenlijk kiezen we de allermooiste illustratie uit van één van de kinderen. Hiervan laten we ansichtkaarten drukken voor de maker en voor de school. In deze workshop worden de kinderen heel erg gestimuleerd om hun fantasie te gebruiken.

Shape, vormkunst
Tijdens de workshop shape experimenteren kinderen met vormen en verhoudingen. Geometrische basisvormen zoals vierkanten, driehoeken en cirkels zijn hierbij het uitgangspunt. Er worden twee- en driedimensionale werken van geometrische vormen gemaakt. materialen die we hierbij veel toepassen zijn hout, karton, plastic, stof en vilt. Het experimenteren met deze vormen zorgt ervoor, dat het ruimtelijk inzicht bij de kinderen wordt vergroot.

Maak je eigen muziekinstrument
Muziekinstrumenten zijn van alle tijden en culturen. Tijdens deze workshop maak je verschillende muziekinstrumenten. Hierbij worden alledaagse materialen gebruikt. Denk aan buizen, bakjes, rietjes, stokjes en een tennisracket. Bij elk muziekinstrument staan we stil bij de herkomst van een instrument. De muziekinstrumenten die wij maken kunnen in meer en mindere mate muziek produceren. Zo maken we bijvoorbeeld trommels, gitaren en panfluiten.

Druk je Stempel!
Tijdens deze workshop bedrukken en beschilderen kinderen textiel. Kinderen ontwerpen hun eigen stempels van materialen zoals gum, groenten en fruit. Bij het textielbedrukken gebruiken we verschillende technieken. Stoffen worden geverfd, gesjabloneerd en bestempeld. Fris Projecten zorgt dat van de gedrukte materialen mooie eindproducten worden genaaid zoals tassen, sjaals, kussens, sleutelhangers en knuffels. Deze workshop zorgt ervoor dat de kinderen op een andere manier naar hun kleding gaan kijken en zich bewuster worden van hun eigen stijl.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA